Bekijk deze pagina in het Engels - vanaf daar zijn ook andere talen te vinden.
Modules
- laatst bijgewerkt op 01-01-2011 voor CMSMS 1.9.2
- Modules bieden zeer uiteenlopende en vaak complexe functionaliteit waarmee je CMSMS kan uitbreiden. Op deze pagina worden de standaard modules besproken die bij de basis van CMSMS (de core) horen en vanzelf worden geïnstalleerd. Deze pagina bespreekt die modules. Je treft ze aan in het beheerscherm Uitbreidingen > Modules.
- Daarnaast kan je nog vele andere modules toevoegen, die je echter zelf moet downloaden en installeren. Die modules worden besproken bij de module manager.
- Een module heeft vrijwel altijd een beheerinterface die vanuit het beheerpaneel benaderd wordt en is voor ontwikkelaars toegankelijk via een API (Application Programming Interface).
- Je roept een module aan in je sjabloon of pagina middels een {cms_module}-tag, bijvoorbeeld {cms_module module=myModuleName param1="this" param2=5 param3="that"}. De meeste modules accepteren parameters om hun standaardwerking aan te passen, maar parameters zijn niet altijd verplicht.
- Modules bestaan uit een verzameling bestanden in een map met een vergelijkbare naam als de module. De module-mappen zijn submappen van de modules map in de CMSMS-installatie. Modules kunnen afhankelijkheden hebben (ze zijn afhankelijk van een andere module om te kunnen functioneren) en kunnen compatibel zijn met een beperkt aantal versies van de CMSMS-core, het hoofdprogramma.
- Omdat de standaard modules volledig zijn geïntegreerd met de core worden ze hier apart van de overige modules besproken. Deze modules worden gelijk met de core ontwikkeld en geactualiseerd. Voor deze modules mag je volledige ondersteuning verwachten via het forum.
- De overige modules worden los van de core ontwikkeld, vaak ook door andere mensen dan de ontwikkelaars (het dev team) van CMSMS. Voor die modules is de ondersteuning via het forum dan ook wat minder zeker. Soms ook maakt de oorspronkelijke ontwikkelaar van een module geen deel meer uit van het forum en ben je voor hulp afhankelijk van anderen.
- Bij de overige modules vormen de modules die beginnen met CG een aparte categorie (bijv. CGExtensions, CGBlog en CGGoogleMaps). Ze zijn ontwikkeld door CalGuy en CalGuy is toevallig ook lid van het Dev team. Ondersteuning voor deze modules is dan ook goed.
waarom modules?
- Door complexe taken in losse modules de plaatsen en de core zo simpel mogelijk te houden voorkomen we dat het CMS uitgerust wordt met overbodige functionaliteit en met alle bijkomende kans op fouten en het beslag op geheugen. Vrijwel niemand wil alle functionaliteit in één website gebruiken, in tegendeel: iedere website heeft behoefte aan een eigen combinatie. Door het gebruik van modules maak je je eigen installatie op maat en heb je niet te maken met een overkill aan opties die je niet wilt gebruiken.
- Een actueel overzicht van de modules vindt u hier. Doordat modules door zeer verschillende mensen ontwikkeld worden zijn zij niet altijd van dezelfde kwaliteit of compatibel met de laatste versie van CMS. De ranking van de module is een indicatie hiervoor.
standaard modules
- Bij een nieuwe installatie van CMSMS worden de volgende modules geïnstalleerd:
- CMSMailer (engels)
- FileManager
- MenuManager
- Module Manager
- News
- nuSOAP
- Printing
- Search (engels)
- ThemeManager
- TinyMCE WYSIWYG (engels)
- Klik achter de naam van een module op Uitleg voor een introductie in werking en gebruik. De informatie die je hier aantreft is i.h.a. genoeg om met de module aan de slag te gaan.
een module installeren
- Extra modules kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden. De beste manier is via de Module Manager (Uitbreidingen > Module Manager) die een compleet overzicht geeft van beschikbare modules.
- Maar je kunt een module ook als XML-bestand downloaden en dan installeren op de pagina Modules.
- Soms geeft de Module Manager een checksum fout en weigert een module te installeren of bij te werken. Dan kan een XML-upload je uit de brand helpen. Er kleeft echter een nadeel aan installatie als XML: op sommige webservers kan de geïnstalleerde module niet meer worden gewijzigd. De module krijgt namelijk als eigenaar de webservergebruiker (veelal Apache) en niet jouzelf. Dit maakt het aanpassen van de modulebestanden lastiger.
- Kies daarom bij voorkeur voor installatie via de Module Manager!
installeren via een XML-bestand
- Als je in de modulelijst op de CMSMS-site een module gevonden hebt en hij staat niet in de Module Manager vermeld, installeer hem dan als XML-bestand. Dit XML-bestand bevat alles wat de module nodig heeft om te kunnen functioneren. Volg in dit geval de volgende stappen:
- Download het XML-bestand (klik op de detail-pagina van de module op de tab Files). Kies in principe voor de nieuwste, stabiele versie en neem het bestand met de extensie .xml.
- Zorg dat de "modules" map in de CMS-installatie volledige schrijfrechten heeft: chmod 777
- Ga na het overzicht van de geïnstalleerde modules: Uitbreidingen -> Modules. Onderaan dit scherm, bij "Installeer module via XML-bestand" zoek je het zojuist gedownloade bestand op en installeer je het. De module wordt dan opgenomen in de modulelijst met als status Niet geïnstalleerd
- Klik tenslotte op de actie Installeer achter de modulenaam.
- De module is nu gereed voor gebruik.
- belangrijke opmerking
- Installatie via XML heeft op sommige webservers als nadeel dat de geïnstalleerde module niet meer kan worden gewijzigd. De module krijgt namelijk als eigenaar de webservergebruiker (veelal Apache) en niet jouzelf. Dit maakt het aanpassen van de modulebestanden lastiger.
- Kies daarom bij voorkeur voor installatie via de Module Manager!
installeren via een .tar.gz of zip-bestand
- Pak het .tar.gz of .zip bestand uit zodat je de module map krijgt.
- Kopieer/upload de module map naar de "modules" directory op de server.
- Ga naar Uitbreidingen -> Modules in het beheerpaneel en klik op de "Installeer" link naast de modulenaam.
deel een module via XML
- Klik simpelweg op de knop XML achter de naam van de module en je kunt de module als XML-bestand opslaan. Deze knop maakt het mogelijk de huidige versie van de module te exporteren naar een .xml bestand. Dit bestand kan via bijvoorbeeld email naar een andere CMSMS-gebruiker gezonden worden.
bijwerken van modules
- Als er een nieuwe versie van een module beschikbaar is krijg je via de Module Manager een waarschuwing:
- Klik simpelweg op Bijwerken en normaal gesproken zal de module geheel automatisch worden bijgewerkt.
deïnstalleren en verwijderen van modules
- Om een module te verwijderen klik je in het beheerscherm Modules op Deïnstalleer. Daarna krijg je in dezelfde kolom de keuze om de module opnieuw te installeren of te verwijderen.
Bijdragen aan de Nederlandse wiki? Check dan eerst het forum-topic WIKI - wat doen we daarmee?